REACTIES

Dorenda

IMG_1692‘Het was erg fijn om Elise als doula bij onze bevalling te hebben. In eerste instantie zou een andere doula bij de bevalling aanwezig zijn, maar helaas kregen we, op het moment dat ik net verlof kreeg, te horen dat zij vanwege haar thuissituatie niet meer ‘op wacht’ kon staan rond mijn uitgerekende datum. Last minute moesten wij dus op zoek naar een andere doula en kwamen al snel bij Elise uit. We hebben alleen een intakegesprek gehad en de volgende keer dat we haar zagen was al tijdens de bevalling. Toch voelde het van begin af aan erg vertrouwd.

Het fijne van een doula is dat zij al in een vroeg stadium van de bevalling aanwezig kan zijn en daarna ook al die tijd bij je blijft. Op de bewuste dag belden we Elise in de avond even om te overleggen of hetgeen ik voelde in mijn buik misschien weeën waren. Elise vond het wel als weeën klinken, maar we besloten even een uur af te wachten of het zou toenemen of toch zou afnemen. Ze namen toe en toen we een uur later weer belden, besloot Elise direct te komen. Dat was maar goed ook, want op het moment dat ze bij ons was, kwamen de weeën steeds sneller achter elkaar en werden ook steeds heftiger. Elise gaf mij continu het vertrouwen dat het goed ging en dat ik het goed deed. Dat vond ik erg fijn, want anders was ik in de heftigheid mogelijk in paniek geraakt. Nu hielp ze mij om tussen de weeën door rustig te blijven en te ontspannen. Wat ik ook erg fijn vond is dat Elise steeds tijdens de weeën tegendruk gaf in mijn rug, waardoor ik het veel beter kon opvangen. En zo had mijn vriend zijn handen vrij om het bevalbed op te bouwen in onze woonkamer :)

Ik vond de samenwerking tussen de doula en de verloskundige ook erg prettig. Ze hadden elkaar nooit ontmoet, maar toch ging de samenwerking heel natuurlijk. De verloskundige liet Elise en mij het werk doen tijdens de ontsluitingsfase en pas bij de persfase nam zij de controle over. Elise deed toen juist een stapje terug, maar bleef wel naast mij zitten.

Uiteindelijk is mijn bevalling helemaal volgens de wensen uit ons bevalplan verlopen. In 5,5 uur, lekker thuis en zonder complicaties, ik hoefde zelfs niet gehecht te worden. Mijn vriend en ik kijken mooi terug op de bevalling. Natuurlijk is het een heftig proces en ik kan ook niet zeggen dat ik geen pijn heb gehad, maar het is bovenal een heel bijzondere ervaring, zo mooi dat je eigen lichaam hiertoe in staat is en zo ontzettend sterk is!

Elise is na de bevalling nog twee keer bij ons op bezoek geweest om na te praten, de eerste keer twee dagen na de bevalling en de tweede keer een paar weken na de bevalling. Ze heeft ook een geboorteverhaal geschreven. Het is erg fijn om zo nog rustig te kunnen napraten en samen te kijken hoe je terugkijkt op de bevalling. Ook al is de bevalling mooi verlopen, je moet het toch een plekje geven en daarbij helpt het nagesprek en het geboorteverhaal enorm!

 

Michelle

Elise was onze doula tijdens de zwangerschap en bevalling van ons tweede kindje. Ik vond het bijzonder waardevol om een doula te hebben! Tijdens de zwangerschap kon ik met vragen bij haar terecht. De drempel om bij onzekerheid een vraag te stellen aan Elise, vond ik veel lager dan om (weer) de verloskundige te bellen. Daarnaast kon Elise in de voorbereidingsgesprekken veel waardevolle informatie geven. Het was niet zo dat ze de verloskundige verving, ze was meer een goede aanvulling.
Mijn man en ik vonden het belangrijk dat vooral mijn man mij zou helpen en steunen tijdens de bevalling. Elise’s aanwezigheid was echt erg fijn. Ze stelde zich zo op dat mijn man zich totaal niet gepasseerd voelde, maar juist ondersteund. Ze was een vraagbaak en een rustpunt, het gaf extra zekerheid dat zij erbij was. Ook na de bevalling is het fijn dat er nog iemand bij is geweest, zodat je er nog over kunt napraten. Het bevallingsverslag vind ik erg leuk voor later, om het nog eens na te lezen.

 

Johanna

Allereerst: waarom hebben wij voor een doula gekozen bij onze bevalling.
Bij ons is er sowieso altijd spanning aanwezig rondom een kraambed, omdat ik na de eerste bevalling een kraambedpsychose kreeg. Ik ben toen 3 maanden opgenomen geweest en toen ik thuiskwam had ik alle energie nodig om voor ons gezinnetje te zorgen.
De kans om het weer te krijgen bij een volgend kraambed is relatief groot, dus daarom is er altijd spanning en angst aanwezig. Zowel bij mij als bij mijn man.
Onze tweede dochter is met een keizersnede geboren omdat ze een aangezichtsligging had. Ze zou nooit op een natuurlijke manier geboren kunnen worden. Het kraambed verliep daarentegen goed.
Tweeënhalf jaar later kondigt onze derde dochter zich aan. Hoewel er minder angst was voor een terugkerende kraambedpsychose, omdat het de vorige keer goed ging; hadden we nu extra spanning erbij rondom de geboorte. Ik had de vorige keer namelijk een keizersnede gehad en ik zou nu moeten kiezen voor een geplande keizersnede of een natuurlijke bevalling. Wij meenden voor het laatste te moeten kiezen, maar in het ziekenhuis werd ons een aantal keer gevraagd of we het wel zeker wisten dat we de spanning aankonden dat het risico bestond dat het litteken van mn baarmoeder zou scheuren. Bovendien werd ons daarbij verteld dat áls dat gebeurd dat ons kleintje dan zou kunnen overlijden. Ondanks deze informatie meenden we tóch te moeten kiezen voor een natuurlijke bevalling omdat wij geloven in een God die boven alles staat en ons kan helpen door de barensnood heen. Een geplande keizersnede vonden we een voorbarige keuze, om op vooruit te grijpen. Toch is de spanning dan nog wel aanwezig of het wel goed zal gaan.
fotoDaarom hebben we besloten om een doula bij de hand te nemen, en wonder boven wonder bleken we ook op gelovig terrein raakvlakken te hebben. Hoewel Elise daar niet mee ‘te koop’ loopt, (ze is immers een doula en geen pastoraal medewerkster), was het toch fijn om te weten dat we elkaar ook geestelijk begrijpen.
We hebben vooraf kennisgemaakt. Elise heeft massagetechnieken van te voren uitgelegd; zo wist ik wat ik kon doen om de weeën op te vangen. Uiteindelijk heeft dat me ontzettend goed geholpen. De bevalling is heel goed verlopen. Ik heb Elise rond middernacht gebeld en om 3.17 mochten we onze derde dochter in de armen sluiten. Achteraf gezien vragen we ons af waar alle spanning toch voor nodig was geweest. Van het risico op het scheuren van de baarmoeder hebben we niks gemerkt. Alles is vlot verlopen. De weeën kon ik tot op het laatste na alleen opvangen dmv de massagetechniek van Elise; die ik zelf kon toepassen. Het idee dat Elise altijd bij ons was in het ziekenhuis was ook heel fijn. Ziekenhuispersoneel was soms zomaar verdwenen. In de badkamer kreeg ik persdrang en korte tijd later kwam het personeel weer rustig aanwandelen, niet wetend dat ik al zover was. Het idee dat zij er dan altijd zit als je haar nodig hebt is voor de rust in je hoofd al heel fijn. Een aantal weken later kregen we van Elise een bevallingsverhaal te lezen. Ook dat is erg leuk om weer terug te lezen en je weer even dat gelukkige gevoel te geven, hoe het is om je kind na een gewone geboorte in de armen te sluiten.
Kortom: Heb je veel stress of spanning rondom een geboorte; vraag er dan een doula bij. Het neemt veel spanning weg en zorgt voor rust in je hoofd. Ben je bang dat er met een doula teveel mensen bij je bed staan? Neem dan Elise, want ze is de rust zelve. Je weet dat ze er is, maar ze is geen persoon teveel.

 

Jantine

Mijn ervaring met Elise als Doula…

Mijn eerste zwangerschap verliep super. Maar met de naderende bevalling kwamen er toch de nodige vragen op me af. Wat kan je verwachten? Iedereen beleeft het weer anders. Wat moet je wel doen en wat juist niet?…
En toen kwam Elise in beeld. Zij is twee keer bij mij thuis geweest. Wat een stuk voorlichting dat kan doen! Ik zag niet tegen de bevalling op, maar kennis opdoen is toch fijn voor als je niet weet wat het is.

De belangrijkste lessen die zij mij heeft geleerd zijn:

  • Zorg dat je rustig bent en blijft
  • Zie de bevalling als iets moois
  • Ontspan tussen de weeen door
  • Creeër een soort ‘bubbel’ zodat je in je eigen wereldje zit en je je volledig concentreert op de weeen en het mooie kindje wat onderweg is
  • Omarm de pijn en verzet je er niet tegen.

Hoe ik Elise als persoon heb ervaren:
Als een rustig persoon die duidelijk is en weet waar ze over praat. Hierdoor sla je de info goed op en kan je dit gebruiken tijdens de bevalling.

Hoe ik mijn bevalling ervaren heb:
Alles ging ontzettend snel. Mede door Elise was ik zo in mezelf gekeerd dat ik geen woord heb gezegd. Haar stem zat als het ware in mijn hoofd. Het woord dat constant in mijn hoofd zat was ONTSPAN. En na 5 uurtjes mochten wij onze dochter in de armen sluiten.
Ik kijk terug op een hele mooie (ontspannen) bevalling.

 

Monika, Veenendaal:

Mijn ervaring met Elise als doula:

Na een eerdere –traumatisch verlopen- bevalling die eindigde in een keizersnede, zocht ik naar opties voor mijn tweede bevalling. Die moest op medische gronden in het ziekenhuis gebeuren, maar voor mij was het vooral belangrijk dat ik deze keer een natuurlijke bevalling kon gaan meemaken. Die kans wilde ik zo groot mogelijk maken. Een vriendin adviseerde mij een doula, en zo kwam ik in contact met Elise.

We hebben tijdens mijn zwangerschap 4 gesprekken gehad waarin ik duidelijk kon bespreken hoe het de vorige keer was verlopen, wat voor mij daarin de knelpunten waren, en wat het plan deze keer zou worden. Ik gaf aan dat het voor mij vooral belangrijk was om een extra spreker te hebben, iemand die het voor mij kon opnemen mocht dat nodig zijn. Ik had niet veel vertrouwen in de ziekenhuisomgeving, was bang dat de regie zou worden overgenomen en dat wilde ik koste wat kost voorkomen. Ook het feit dat je vaak alleen wordt gelaten (met je partner) voor een groot deel van de bevalling stond mij tegen. Ik wilde graag een constante aanwezigheid van steun, mocht dat nodig zijn.

DSC08539De bevalling was uiteindelijk een (lange) achtbaanrit met goede momenten maar ook met een heftig omslagpunt, waarop alles verkeerd leek te gaan (dat wil zeggen; het leek erop dat het weer een keizersnede zou worden). De eerste uren voelde ik me bijna schuldig dat Elise erbij was, omdat ze ‘niks te doen’ had, maar niks is zo onvoorspelbaar als een bevalling bleek wel weer; en ik was blij dat ze er was toen het nodig was. Zij kon het woord voeren toen ik niet meer in staat was om dat te doen, omdat zij precies wist wat er voor mij belangrijk was en waarom.

Elise is een rustige en prettige doula die de bevallende vrouw en haar wensen/grenzen/ruimte respecteert. Als het nodig is is zij er, als het niet nodig is is het ook goed. Dat vond ik heel prettig. Je kunt zelf heel duidelijk aangeven wat je wel of niet van haar verwacht.

Tot slot is het heel fijn om achteraf samen terug te kijken op je bevalling; de invalshoek van een ‘buitenstaander’ is heel interessant omdat je zelf op dat moment meestal zo in jezelf gekeerd bent dat je dingen anders ervaart of soms zelfs mist. Elise heeft op mijn verzoek wat foto’s en filmpjes genomen en ook die zijn voor mij zeer waardevol. Ik heb uiteindelijk mijn dochter zelf op de wereld gezet, dus dat dat is vastgelegd in woord en beeld zorgt ervoor dat de cirkel rond is en ik eindelijk mijn vorige bevalling een plaatsje heb kunnen geven. Nu is het goed.

Elise; ontzettend bedankt voor je hulp!

 

Annemarie, Gouda:

Waarom kiezen voor een doula?
Twee keer heb ik een bevalling mogen meemaken en beide keren is Elise er als doula bij geweest.
Ik had het niet willen missen! Een doula geeft absoluut meerwaarde aan het proces rondom de bevalling: het ernaar toe leven, de bevalling zelf en het terug kijken naar deze bijzondere ervaring.
Het verschil met een verloskundige is het persoonlijke aspect. Het contact met een doula gaat een stuk verder en dieper; dat vond ik heel leerzaam!

IMG_3658Waarom kiezen voor Elise als doula?
Bij beide bevallingen is Elise als doula aanwezig geweest.
Haar rustige en toch duidelijk aanwezige houding was prettig. Doordat zij, met haar psychologische en medische kennis, met ons meedacht bracht het een stuk ontspanning.
Ook het daarna samen terug kijken op wat er allemaal was gebeurd vond ik heel prettig.

Kortom: wil je graag een betrouwbare, rustige en wijze doula bij je bevalling? Die goed situaties kan overzien, weet wanneer ze moet ingrijpen en je een stuk zelfvertrouwen weet te geven?
Dan is de keus snel gemaakt, lijkt me…